Elke woning heeft een waarde; de marktwaarde. Deze waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de woning is opgebouwd. Ook de architectuur, de ligging, de staat van onderhoud, de perceelgrootte zijn mede bepalend voor de marktwaarde van een woning. Op andere belangrijke onderdelen, die invloed hebben op de marktwaarde van een woning, heeft een woningbezitter minder invloed. De economische situatie in een land of streek, de geografische ligging van de woning hebben grote invloed op de woningwaarde. Zo zal de ene gemeente "meer in trek" zijn dan de andere. Als het goed gaat met de economie zullen mensen een grotere bereidheid tot het kopen van een huis hebben dan wanneer het economisch slechter gaat. De geplande en gerealiseerde nieuwbouw, de inwonerssamenstelling ( denk aan de vergrijzing ) spelen een rol. Deze factoren bepalen "vraag en aanbod" en zijn hierdoor, deels, prijsbepalend.

De bepaling van de marktwaarde kan op meerdere manieren worden uitgevoerd. Om tot een correcte waarde te komen is het belangrijk de diverse invloedsfactoren op hun juiste waarde te "wegen". Om de kwaliteit van taxaties te waarborgen stellen banken eisen aan de personen die taxaties uitvoeren. Banken zullen alleen taxaties accepteren als deze zijn uitgevoerd door personen die hiervoor zijn opgeleid en gecertificeerd. Er bestaat een groot verschil tussen een taxatie en een waardebepaling. Een waardebepaling biedt geen enkele garantie betreffende de marktwaarde van een woning. Meestal wordt deze waarde niet op papier gezet en vindt er geen schriftelijke onderbouwing plaats.

Banken zullen zulke waardebepaling derhalve zeer zelden accepteren.

Kies daarom voor een NWWI gevalideerde taxatie uitgebracht door Jac Hendriks, de register makelaar / taxateur van Leudal Makelaardij v.o.f.

  • DNV-Gecertificeerd Register Makelaar / Taxateur Onroerende Zaken
  • SCVM Register Makelaar / Taxateur
  • Lid van VBO Makelaar, (Vereniging voor Makelaars en Taxateurs)
  • Aangesloten bij het NWWI, (Nederlands Woning Waarde Instituut)

Uiteraard kunt u voor alle vragen direct bellen met Jac Hendriks, Register Makelaar uit Roggel.